Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 хиляди творби в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Снимка: архив

- Защо на сватба габровците танцуват по чорапи?
- Защото слушат музиката от съседното село.

Това е един от множеството вицове за жителите на Габрово и тяхната прочута пестеливост. Известно е, че те отдавна и с удоволствие се надсмиват над себе си, а това безспорно е белег за интелигентност. Предприемчивите габровци обаче отиват още по-далеч и през 1972-а върху основите на стара кожарска фабрика издигат Дом на хумора и сатирата. А на следващата година в него започва да се организира Международно биенале. От него, а и по други пътища Домът днес е събрал колекция с над 50 хиляди произведения на хумористичното и сатиричното изкуство от цял свят: карикатури, фотографии, живопис, графика, плакат, скулптура.

„Това ни прави богати и ни дава възможност да сменяме своите експозиции, като показваме тематично стойностни неща от фонда, защото за нас той не означава просто склад на художествени творби – разказва в интервю за Радио България Татяна Цанкова, директор на Дома. – Ние гледаме на този фонд като на възможност постоянно да експонираме произведенията, които в голямата си част са дарения. А сме обещали на нашите дарители, че техните работи ще виждат бял свят. Имаме няколко постоянни експозиции. Едната от тях обяснява защо Домът на хумора се е появил точно в Габрово. Нарича се „Корените на габровския хумор”. Другата е единствената ни изложба с копия, защото по принцип събираме само оригинали. Копията са изображения от български църкви и манастири. Подготвени са от екип реставратори начело с проф. Асен Василиев. Искаме да покажем, че и в Средновековието, и през Възраждането българинът е мислел сатирично и е осъждал човешките пороци и слабости. Дядо Владика от Велико Търново идва многократно на тази експозиция, водил е свещеници със себе си. Още една постоянна изложба пък е с африкански маски и костюми. „Тя защо е тук?” – се питаше наскоро един американски журналист. Ами защото в нея виждаме същите ония обичаи за плодородие, каквито са нашите кукерски обреди. Имаме и постоянна експозиция „Карнавалите по света”. Друга, която непрекъснато се обогатява, се нарича „Планета Габрово” – атракция за деца от 5 до 105 години. Всъщност наистина има такава планета, открита е на 1 април 1985 година – Международния ден на хумора и шегата. Кръстена е на нашия град, защото украинският астроном, който я открива, е знаел за Габрово, и неговата асоциация с 1 април е била свързана с нашия Дом. В нея сме се опитали да покажем как би изглеждала планетата на смеха Габрово, която е резервната територия на нашия град.”

Домът на хумора и сатирата обаче не е просто музей с впечатляващи фондове. Той е и организатор на богата поредица от празници и събития, които привличат интереса не само на габровци, но и на многобройни туристи. На децата се дава възможност да участват в различни конкурси. Такъв например е бил „Габрово, града, който обичаме”, посветен на 150-годишнината от обявяването на Габрово за град. Детската изложба гостувала и в побратимения град Аалст в Белгия. Сега пък съвместно с партньори от Никелино, Италия, се подготвя конкурс на тема „Моята мечта за хумор”. Всяка от страните организира своя етап от състезанието, после сборната изложба с италиански и български детски творби ще бъде открита на 1 април следващата година в Никелино, а на 6 октомври – в Габрово. На 21 май ще бъде открито и 20-ото Международно биенале на хумора и сатирата.

„Негови съорганизатори освен Дома на хумора са община Габрово и Министерството на културата, които присъждат награди. Имаме и много фирми, които подкрепят това изкуство и дават отличия на свое име – отбелязва Татяна Цанкова. – В четните години не правим биенале, но пък провеждаме европейски срещи на хумористичното изкуство. Впрочем ние никога не откриваме една изложба сама за себе си, държим на въздействието и на другите изкуства. Затова към нея имаме или малък концерт, или поетическа изненада, или пък каним писатели – майстори на хумора. И в този синтез на изкуства се създават празници за публиката. Ето неотдавна организирахме Весел четвъртък с гостуваща изложба от Музея на карикатурата във Варшава, посветена на 200 години от рождението на Шопен. Съчетахме я с изпълнения на негови произведения. Това беше незабравима вечер за габровци. Домът на хумора работи с много партньори. Имаме например общи проекти с Министерството на външните работи и с Културния институт към него. Една наша изложба с творби на карикатуристи вече втора година обикаля българските посолства и културни центрове по света. Когато там се прави празник на нашите сънародници, обикновено се очаква той да бъде много тържествен. А на хората като че ли им е поомръзнала тази тържествена част, позната още от времето на социализма. Но когато към празника се добави една съпътстваща изложба – например с карикатури, тогава го запомнят, защото е бил по-различен.”

В дните преди Коледа и Нова година Домът на хумора и сатирата е домакин на няколко интересни експозиции. Сред тях е „Чешката Коледа”, разказваща за коледните традиции в Чехия. Открива се на 13 декември. На 16 декември пък ще започне изложбата на известния български карикатурист Илиян Савков. Като носител на наградата на Дома на хумора в 35-а изложба на родната карикатура той има право да открие самостоятелна експозиция в Габрово. Темата й е повече от интригуваща: „Следобедът на един ВИП”.
По публикацията работи: Венета Павлова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна