Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Делчев: Щастлив съм, че мога да работя с ценности, прехвърлили условностите на времето и езиковите бариери

Снимка: Архив

Женски народен хор „Седянка” и духов оркестър „Тоника” – общото между двата състава е техният ръководител – нашият сънародник Михаил Делчев. Повече от 20 години той живее в гр. Орхус – вторият по големина в Дания. Дирижира различни формации, организатор е на фестивал за класическа музика. Роден е в Хасково. Завършил е Националната музикална академия „Панчо Владигеров”. Ето и още подробности:

Женски народен хор „Седянка”

„Имах удоволствието да бъда студент на проф. Васил Арнаудов в класа му по хорово дирижиране към Теоретико-композиторския факултет – разказва Михаил. Завърших през 1986 г. След три години работа с детски, мъжки и смесен хор в родния ми град, заминах на специализация в Консерваторията в Копенхаген. Още по време на следването си обиколих доста средища на музикалната култура. Имах една мечта – да науча повече за шведската хорова школа и специфичната звучност на многогласните състави в тази страна. Посетих няколко майсторски класа по скандинавска, барокова и съвременна музика – в Стокхолм, Лондон, Намюр /Белгия/ и др. Установяването ми в Дания стана донякъде случайно. Проф. Дан Олоф Стенлунд, при когото бях специализирал по-рано, ми каза, че мога да получа стипендия за една година. После се появиха възможности за работа. Дирижирах различни смесени хорове, след това ме поканиха да ръководя един голям духов оркестър – 65 музиканти, които изпълняват класическа музика, аранжименти на поп и джаз пиеси. Дирижирам един вокален ансамбъл за модерна музика и женски народен хор „Седянка”. Всъщност, откакто съм в Дания аз основах три състава, които изпълняват само българска народна музика. В момента ръководя само „Седянка”, а за останалите два осигурявам методическа помощ, както и нотен материал.”

Духовият оркестър „Тоника” изпълнява джаз стандарти, както и класически пиеси в подходящ аранжимент. Съвсем различен е репертоарът на „Седянка”. Хорът изпълнява обработки и авторски песни в народен стил от наши композитори.

Духов оркестър „Тоника”

„Сега сме в своя 17-и концертен сезон – продължава диригентът. –„Седянка” се състои се от 20 певици, част от които са студентки по музика, специалност джаз и поп пеене. Има и аматьори, но повечето идват със сериозен опит от различни църковни формации. Привлича ги специфичното звукоизвличане в българския фолклор. За момичетата това е нов свят. Те харесват нашата народна музика, увлечени са от хоровото пеене и майсторските обработки на българските композитори. Хорът е към общината в град Орхус. Изнасяме около десетина концерта на сезон – в църкви, концертни зали, на фестивални сцени. Пътуваме най-често из Дания, гостували сме в Швеция, Германия. „Седянка” се появи след посещението на хор „Мистерията на българските гласове” в Дания, което предизвика огромен интерес. Приятели и колеги започнаха да споделят, че биха искали да организираме група, която да изпълнява български фолклор. В началото бях доста скептичен. За щастие се оказа, че не съм прав.”

Момичетата от „Седянка” вече няколко пъти са посещавали страната ни. Какво най-много харесват в България? Ето и отговорът на техния диригент.

„Българската природа ги впечатлява най-много. Показах им някои от забележителностите у нас – красивата планина Родопи, старинните черноморски градове Созопол и Несебър, възрожденския Котел, стария Пловдив. Те са очаровани, че само на час-два път от големите центрове могат да попаднат в автентичната атмосфера на някое българско село и да послушат истинска народна музика. Колкото и странно да звучи, аз научих какво богатство е нашият фолклор от разстояние. Отивайки в Дания, осъзнах, че това е безценно наследство, което притежават малко европейски народи. Уникален е и професионалният подход към сценичното представяне на тази култура. Щастлив съм, че мога да работя с ценности, прехвърлили условностите на времето и езиковите бариери. Щастлив съм, че допринасям за съхраняването на това изкуство, при това сред хора, за които България става близка и позната именно чрез музиката за народен хор. За мен всичко, вдъхновено от фолклора, има висока художествена стойност.”

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Албена Безовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна