Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоянка Мутафова е първият носител на голямата награда "Георги Калоянчев"

Първият носител на голямата награда "Георги Калоянчев" за цялостен принос за смеха на България е Стоянка Мутафова. Актрисата ще получи отличието на името на своя колега и приятел на 7 април, когато е рожденият ден на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Тогава ще бъдат връчени за първи път новите награди "Златен Кукерикон" - за театрални постижения в комедийния жанр - за спектакъл, режисура, мъжка и женска роля и "млада сила".

Във втората част на церемонията ще бъде дадена и една награда "Кукеричан", която тръгва от символа на Сатиричния театър - Кукер и чана на гърдите му. Тя ще бъде връчена за комична или нелепа случка в политиката, образованието, медиите, спорта или друга област от живота. Статуетките "Златен Кукерикон" са леко видоизменен Кукер в бебешка количка, защото сега се поставя началото, съобщи директорът на театъра Калин Сърменов:

„Ще бъде разделена на две части цялата церемония. Първата част ще бъде тази част, която е свързана със създаването на сатирата и на хумора и наградите ще бъдат на хората, които работят в тази посока и имат постижения. Втората част ще бъде нашето отношение към света, който ни заобикаля - спорт, медии, музика, всичко останало, с което всеки ден се сблъскваме - мястото, от което ние черпим вдъхновение, за да правим сатира и хумор. Като цяло всеки ще получи по една статуетка „Кукерикон“ и едно пликче с пари, ще има удостоверение, че си получил тази награда. Все пак ние сме в едно място, където има хумор и смешки, не можем да бъдем толкова сериозни. Самата церемония ми се иска да бъде доста приятелски настроена, да не сме с бастуни в гърлото, да стоим и да се правим на важни. На мен ми се иска тази церемония да не е от поредните напудрени работи. Сигурно няма да успеем да бъдем съвсем така, но ще започнем с една препратка от откриването на Олимпиадата в Лондон, с Аткинсън, който свиреше, с шеги. Това нещо ще се опитаме да го направим и ние“.

Как и дали се е развил човекът от праисторически времена, какво ни казва далечният ни прародител и чуваме ли го ние днес... Около тази тема ще са шегите в представлението за връчването на наградите. Сценарист е Александър Христов, режисьор - Калин Сърменов.

По публикацията работи: Констанца Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени