Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха пощенска марка и карта по повод 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов

Снимка: БТА

Джон Атанасов – син и Георги Тодоров, зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, валидираха пощенска карта и марка по повод 110-годишнината от рождението на Джон Атанасов в Музея на информационните технологии и съобщенията в Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи".

Първата пощенска марка беше дадена на Джон Атанасов - син. Той разписа някои от общо 693 пощенски карти за годишнината. Красимир Симонски, директор на изпълнителната агенция, обясни, че в музея има много и интересни експонати, сред които първият български калкулатор, първият вертикален компютър в света, апаратурата, която е стояла на червения телефон между България и Русия и други. Джон Атанасов подари на музея няколко снимки на баща си и неговото сметало.

В музея остава и картина на Атанасов, докато не бъде построен "София тек парк". Художникът й е нарисувал още един портрет на Атанасов, който е в зала "Космос" на Белия дом. Симонски добави, че експозицията на музея е постоянна, а картата и марката, посветени на годишнината, ще може да бъдат купени от пощенските клонове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна