Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Георгиев, керамик: Фантазията е едно необятно поле, в което човек може спокойно да се разхожда

За керамиката като терапия: „Хората реагират интересно и различно при допира с глина, когато дойдат в ателието ми. Едни си мислят, че ще се изцапат, а други веднага разделят глината на топки и започват да я мачкат. Докосването до този изключително природен материал е терапия за душата, не случайно в много държави има любителски грънчарски курсове за отнемане на стреса.”

Хобито: „Аз съм любител пещерняк. Нашият район (Троянския Балкан) е богат на пещери, затова от малък изпитвам любов към приключението да влизам в пещери. Не трябва да се забравя, че пещернячеството е колективен спорт, затова винаги влизам с приятели, запалени по приключенията. И до днес по този начин се забавлявам и се завръщам в детството си.

Другото ми любимо занимание през свободните дни е да се разхождам със съпругата си в парка „Къпинчо” над Троян. Правя го от дете, защото съм роден в центъра на града и игрите ни бяха свързани с този парк. Друго любимо занимание на нас децата беше да се крием по мазаните (мазетата) на кооперациите и старите къщи и да откриваме „съкровища”. Децата обичат да се крият и да си фантазират приключения в игрите.”

За фантазията: „Фантазията е едно необятно поле, в което човек може спокойно да се разхожда. При мен много често провокацията събужда фантазията ми. А фантазията в творчеството е непрекъснат процес, който ние авторите съзнателно търсим.”

1 декември

По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна