Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от зала „България” на 6 декември от 19.00 часа: Концерт на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Георги Димитров

Радиосимфониците отбелязват 100 години от рождението на Бритън. Под палката на Георги Димитров те ще изпълнят Симфония за виолончело и оркестър от композитора. Вдъхновен от Ростропович, Бритън пише тази своя творба през 1963 година и успява да създаде произведение, симбиоза между инструменталния концерт и симфонията.
Солист този петък е Александър Сомов, първи челист на Симфоничния оркестър в Страсбург и професор в Страсбургската консерватория. Ценител на музиката на Бритън, през пролетта на 2013, Сомов и Нейтън Уилямсън отбелязват годишнината на композитора със серия концерти и лекции в Лондон, Съфолк (родното място на Бритън) и Страсбург - Франция.

Александър Сомов

Александър Сомов е роден в София и още като ученик в НМУ „Любомир Пипков”, изнася концерти в България, Германия, Италия, Испания и Израел. Той получава стипендия за обучение в Guildhall School of Music and Drama - Лондон, където през 1998 става първият музикант от Източна Европа, спечелил Златния медал - най-престижното отличие на британските консерватории.
Сомов изнася много камерни концерти и рецитали в Европа, Япония и Китай и дели сцената с музиканти като Жан-Ив Тибоде, Томас Цеетмаер, Тасмин Литъл, Борис Гарлицкий, Марк Албрехт, Александър Торадзе и Джон Йорк.
В петък можете да чуете и Симфония № 6 от Шуберт, известна още като „малката до-мажорна”. Композиторът я пише през 1818, когато е едва 21-годишен. Една случайност изважда творбата от „чекмеджето” през 1828. Няколко седмици след смъртта на Шуберт в негова памет се организира концерт. В програмата е предвидено да се изпълни Симфония № 9, „голямата до-мажорна”, но поради трудности оркестърът избира да запознае света с красотата на Симфония № 6.

Билети може да закупите от касата на „Кантус фирмус” в зала „България”, каса на БНР - бул. „Драган Цанков” 4 и онлайн на www.ticketsbg.com.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени