Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Сирак Скитник - 130 години от неговото рождение

Едно от най-интересните събития, които привлякоха вниманието на публиката тези дни, е експозицията от картини на Сирак Скитник, представена в Софийската градска художествена галерия.
През годините не стихва интересът към личността на Панайот Тодоров - Сирак Скитник, роден на 22 октомври в гр. Сливен. Журналист, театрален критик, общественик. Човекът, който споделя в стихове своите „Изповеди” (1910), получава орден за храброст като участник в Балканските войни и Първата световна война, раняван в сраженията.
Активната му гражданска и творческа позиция, за ролята на изкуството за развитието на българската култура, го довежда през 1919 г., заедно с Николай Райнов и Иван Милев, до създаването на дружество „Родно изкуство”. Пръв председател е на Общото дружество на художниците, по-късно Съюз на българските художници. Драматург и артистичен секретар на Народния театър в София, началник на радиоразпръскването в България и главен уредник на Радио София - от 1935 г. до смъртта си.
Изложбата, посветена на 130-годишнината от рождението на Сирак Скитник, също има за цел да представи неговия житейския път, но преди всичко битието му на художник и живописец. Изложените творби разкриват отделни етапи от неговото творческо развитие и най-вече индивидуалното му и оригинално разбиране за изкуството. Което се допълва от размисли на Сирак Скитник, разкрити от текстовете, разположени между отделните картини. Може да се видят и оригинални печатни произведения, които съхраняват проявленията на художника и като илюстратор.
Този разширен поглед върху неговото творчество е възможен, благодарение и на партньорството на СГХГ с ДА „Архиви”, с Националния музей за българското изобразително изкуство и ХГ „Димитър Добрович”, Сливен. Медиен партньор на проекта е БНР.
Повече за изложбата научихме от нашия разговор с Аделина Филева, директор на СГХГ, гост на предаването.
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна