Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен ден на Еврорадио

Всяка година, седмица преди светлите Рождественски празници, Европейският съюз за радио и телевизия организира тържествен „Коледен ден на Еврорадио”. На 22 декември в 11 часа оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще открие концертната програма. Музикантите ще изпълнят традиционни и авторски композиции на Коста Колев, Ангел Димитров, Пейо Пеев, Димитър Трифонов, Георги Андреев и Димитър Христов. След това на всеки кръгъл час ще се сменя страната-домакин.

Тази година в проекта участват 17 радиостанции от Европа и Америка. За жалост БНР не може да излъчи директно всички концерти, но по програма „Христо Ботев” ще проследите по-голяма част от предлаганите програми.

След София в 14 часа ще се пренесем във Варшава за концерта на Вроцлавския бароков оркестър и вокален консорт. Те са избрали творби на Марчин Зебровски.

В 15 часа ще включим концерта на вокалния състав от Хелзинки „Снежна светлина”, който ще представи рождественски пиеси от барокови и съвременни композитори.

В 17 часа от двореца на изкуствата в Будапеща е концертът на съставите на Унгарското радио – детски и смесен хор и симфоничен оркестър. Акцент в програмата е Те Деум на Антон Брукнер.

От първо студио на Баварското радио в Мюнхен в 19 часа ще звучи „Възхвалявам раждането на Господ”от Оторино Респиги, „Коледна церемония” от Бенджамин Бритън и хорали от Йохан Себастиан Бах изпълнени от баварския радиохор.

Следващата ни спирка е в Северна Швеция. Там в 20 часа ще бъде органистът Матиас Вагнер с фрагменти от „Коледна книга” на Клод-Бенинж Барбастр и други импровизации по популярни коледни песни.

В прочутата зала „Де Сингел” в Антверпен от 21 часа ще звучат фрагменти от кантати №2 и №3 из цикъла „Три коледни кантати” на Йохан Себастиан Бах изпълнени от солисти и Ричеркар консорт.

Денят ще завърши с грандиозен концерт от Барбикан център, Лондон, където ще бъде изпълнена ораторията „Детството на Христос” от Ектор Берлиоз от симфоничния хор и оркестър на Би Би Си с диригент Франсоа-Ксавие Рот.

Водещи на концертите в студиото на БНР ще бъдат Цвети Радева, Цветана Тончева, Силвия Тихова и Мануела Манчева.

По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна