Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебна грешка ли е присъдата на Стайко Иванов?

Каква е истината за една съдебна грешка? Убиец ли е Стайко Иванов от Кърджали? Какви процесуални нарушения са допуснати при разследването на делото? Нормално ли е едно дело вече близо 16 години да се движи между съдебните институции в страната?
На 11 май 1997 година Стайко Иванов от гр. Кърджали отива на Пловдивския панаир да гледа летателни машини и решава да се върне в града си на автостоп. Спира му македонски микробус, който пътува за Турция. Между него и шофьора започва нормален разговор. По-късно македонецът Киро Тодоровски качва втори пътник в микробуса. Когато Стайко казва на шофьора да спре, за да продължи към Кърджали, вторият пътник вади пистолет и стреля по шофьора в движение. Микробусът катастрофира. Човекът, който е стрелял избягва, а Стайко тръгва да търси помощ в шок от това, че е станал неволен свидетел на убийство.
Днес Стайко е осъден на 8 години лишаване от свобода и е обявен за издирване от Интерпол. Чуйте казуса на Стайко през погледа на неговата приятелка Славина Ангелова и коментара на адвокат Пламен Димитров – експерт по наказателно право.

20 декември
По публикацията работи: Анелия Торошанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна