Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейни концерти в сезона на Софийската филхармония

Първото издание на „Метроном” през новата 2014 година е посветено на юбилейни годишнини и значими оперни събития. Акцент поставяме върху 85-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония със записи и интервюта от три концерта. Юбилейното честване бе на 5 декември, когато Софийската филхармония бе удостоена с Почетния знак на президента за значимия й принос към българската култура и духовност. Концертът бе посветен и на основателя на оркестъра – проф. Саша Попов, а в програмата бяха включени същите композитори, избрани за първия концерт от нейния създател – Вагнер, Лист и Чайковски. Солист в празничния концерт беше световноизвестният пианист Бернд Глемзер (Германия). Този изключително успешен концерт ще представим с интервю с главния диригент и потомствен филхармоник Мартин Пантелеев и документален запис на втория концерт от Лист във великолепната интерпретация на Глемзер.

 

Още един юбилей в „Метроном” – на проф. Георги Спасов – един от изявените български музиканти. В началото на ноември (10.11) той отбеляза своя 65-и рожден ден с голям концерт заедно със Софийската филхармония, в който са преминали над три десетилетия от неговия творчески път. Специален гост бе световноизвестният флейтист Андраш Адорян, с когото Георги Спасов поддържа над 30-годишна творческа и приятелска връзка както и негови изявени студенти. От това събитие ще чуем неповторимата флейта на Андраш Адорян в концерта от Шуман, интервю с юбиляра Георги Спасов и един концерт от Макс Хулсхоф за три флейти.

Оперният жанр също е застъпен пълноценно в новогодишния „Метроном”. Едно от събитията е концертното изпълнение (29.11) на операта „Риголето” от Джузепе Верди под диригентството на Любка Биаджони (Германия). Публиката в зала „България” аплодира повече от 20 минути прекрасните Венцислав Анастасов (Риголето), Марта Торбидони, Италия (Джилда), Михаил Михайлов (Херцогът от Мантуа), Сара Фереде, Германия (Мадалена), Валери Турманов (Спарафучиле).
Тази оперна изява ще представим чрез интервюта с Венцислав Анастасов и Марта Торбидони и документален звук от залата. Софийската опера представи три премиерни заглавия в началото на сезона – „Аида” и „Травиата” (Верди) и „Фиделио” (Бетовен). От тях включваме премиерния спектакъл на „Аида” с участието на сопраното Йорданка Дерилова, която за високото си майсторство бе удостоена през 2009 година с титлата Kammersängerin – най-престижната музикална награда на Германия. За тази премиера и за участието и в нея ще чуем от интервюто с певицата както и фрагмент от спектакъла състоял се на 15 октомври.

четвъртък, 2 януари, от 19.30 часа

По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени