Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ предлагат срокът за номиниране на главен съдебен инспектор да се удължи

ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание проект за решение за промяна на решението за процедурни правила за избор на главен съдебен инспектор. Те предлагат срокът за издигането на номинации за кандидати да бъде удължен до 31-ви януари.

Мотивите за внасянето на предложението са острата обществена реакция срещу единствената номинация в обявения срок, който е бил неработен за парламента. Според ГЕРБ определянето на подобен срок буди съмнение за непрозрачност при избора на главен съдебен инспектор.

Депутатът Димитър Главчев поясни, че засега от ГЕРБ нямат забележки към единствения кандидат - Веселина Тенева.

Тъй като не сме запознати и не се е провело достатъчно добро изслушване, имаме забележки към процедурата, които забележки са продиктувани и от направени такива от множество неправителствени организации и от Съюза на съдиите в България, посочи Главчев.

Десислава Атанасова критикува и самата процедура по избора на главен съдебен инспектор, като според нея лошата практика е заложена от мнозинството в парламента:

Ние сме изразили нашите съображения в Комисията по правни въпроси, когато се обсъждаше, че този срок е кратък, че този срок не дава възможност на народните представители и на парламентарните групи да намерят наистина най-добрите професионалисти и хората с най-сериозни нравствени качества, и те да бъдат издигнати. 

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна