Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансплантирани пациенти трябва да доплащат за животоподдържащи лекарства

Пациентски организации изразяват притеснения във връзка с изискването трансплантирани пациенти да доплащат за поддържащо лечение през 2014-а година. Организациите "Заедно с теб" и Алианс на трасплантираните "Бъдеще за всички" посочват, че това лечение е животоспасяващо.

Поради административни наредби в позитивния лекарствен списък навлизат заместващи препарати, които са по-евтини и стават безплатни, а досега използваните от пациентите лекарства, с които те са стабилизирани, трябва да бъдат доплащани. Според лекарите всяка промяна в животоподдържащото лечение на трансплантираните пациенти крие риск от отхвърляне на органите и застрашава живота им, се казва в становище на организациите.

За да получат досегашното си лечение, трансплантираните пациенти ще трябва да доплащат около сто лева, което е непосилно поради допълнителни разходи за съпътстващи заболявания и тъй като са с малки инвалидни пенсии. При промяната в лечението на трансплантираните са възможни усложнения два-три месеца след смяната, а разходите за публични средства при отхвърляне на органите са над 110 хиляди лева за пациента.

По публикацията работи: Александра Михайлова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени