Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В град Тръстеник продължава да се спазва обичаят за прогонване на злите сили „Кьорава кобила“

В народните вярвания днешният празник се свързва с почитта на семействата към кумовете. В някои части на страната се извършва и обредното къпане за здраве на младоженците.

От незапомнени времена, на Ивановден, в град Тръстеник, Плевенска област, се спазва обичаят за прогонване на злите сили "Кьорава кобила". Днес местното читалище "Неофит Рилски" е организатор на обреда.

Кукерският обичай "Кьорава кобила" е свързан с легендата за грижовен коневъд, който изоставил вярната си ослепяла кобила на края на населеното място, а тя довела в дома му стадо коне. Стопанинът, който бил много беден, изведнъж забогатял и помагал на местните хора и те успели да си платят тежките данъци. Така благодарение на тази кьорава кобила населението на Тръстеник оцелявало. Секретарят на читалището Галя Кучева обяснява още:

Тръстеничани много се радват на "кьоравата кобила" и вярват, че всеки дом, който се посети от "кьорава кобила", ще бъде здрав, ще има берекет в тази къща, ще бъдат прогонени злите сили, защото това е идеята на кьоравата кобила. В Кобилски впряг участват от 10, 12 до 15 човека и веселбата е невероятна.

По традиция днешният празник завършва на площада, където ще се проведе конкурс за най-добре нагиздена ритуално кобила.

Информация на Цецка Николова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени