Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди православни поклонници празнуват днес Рождество Христово

Православните християни в Русия празнуват днес Рождество Христово. В стотиците храмове, църкви и манастири в цялата страна тази нощ бяха отслужени тържествени литургии.

В московския катедрален храм "Христос Спасител" богослужението беше оглавено от руския патриарх Кирил. Той призова събралите се пет хиляди вярващи непрестанно да творят добро и да се противопоставят на греха, следвайки законите на Христос. На тържествената служба присъства премиерът Дмитрий Медведев заедно със своята съпруга.

От днес в храма "Христос Спасител" за поклонение е показана една от главните християнски светини - „Даровете на влъхвите”, които за първи път напускат пределите на Атон, където се съхраняват от пет века.

Президентът Владимир Путин не изневери на своята 10-годишна традиция да посреща Рождество Христово извън Москва - този път той избра новопостроения храм „Неръкотворния образ на Христос Спасител”, който беше осветен преди няколко дни в Сочи - столицата на зимната олимпиада. До началото на световното спортно събитие остава точно месец и от днес там вече са в сила извънредните мерки за сигурност. Градът и всички олимпийски обекти са превърнати в непристъпна крепост, където може да се попадне само със специални пропуски.

Хиляди православни поклонници отпразнуваха Рождество Христово във Витлеем, смятан за родното място на Исус Христос.

Коледа посрещат и в балканските православни страни, които спазват Юлианския календар - Сърбия, Черна гора, Македония и Република Сръбска в Босна и Херцеговина.

По публикацията работи: Васко Михайлов - Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна