Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерята на испанския крал застава пред съда

Най-малката дъщеря на испанския крал Хуан Карлос беше обвинена във финансови измами и пране на пари, предаде Франс прес. Инфантата е била призована във връзка с отправените обвинения, съобщиха от съд в Майорка.

48-годишната Кристина е първият роднина на испанския крал по права линия, който ще застане пред съда заради закононарушения.  

На 8 март инфанта Кристина ще се яви пред съдия Хосе Кастро, за да даде показания в рамките на голямо разследване.
Корупционната афера се разгоря покрай съпруга на инфанта Кристина - бивишия хандбалист Иняки Ундангарин. Двамата бяха смятани за образцово семейство - женени са от 16 години и имат четири деца.

След края на спортната си кариера Урдангарин се зае с бизнес.
Създаде няколко компании и оглави Института Ноос - организация с нестопанска цел. Тя даде име и на грандиозния скандал, който се разрази след като стана ясно, че е в дъното на финансови манипулации за милиони евро и злоупотреба с обществени средства.
Разследването срещу Иняки Урдангарин тече от години.
Скандалът има голяма роля в спадането на популярността на кралската фамилия в Испания. В разгара на скандала дворецът започна да предоствя отчети как се харчат над 8 милиона евро, които получава годишно от испанските данъкоплатци.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени