Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Филипините: Жертвите не са повече от 2500

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Жертвите от тайфуна "Хаян" на Филипините са не повече от 2500, заяви президентът на страната Бениньо Акино в интервю за CNN. С изказването си той опроверга разпространената в медиите информация, че стихията е отнела живота на над 10 000 души.

По данни на ООН са засегнати 11 милиона души. Над 670 хиляди напуснаха домовете си заради наводненията, съобщават АФП и ИТАР-ТАСС.

Природното бедствие във Филипините доведе до масови безредици. 8 души загинаха, след като тълпа нападна склад за ориз в град Аланга-ланг. Напливът от хора бил толкова голям, че една от стените на сградата поддала и се срутила върху тях, разказа очевидец, цитиран от Франс прес.

Междувременно ООН поиска от международната общност над 300 милиона долара финансова помощ за населението, пострадало от тайфуна "Хаян". По последни официални данни броят на загиналите и безследно изчезналите е 1900 души.

Управлението на ООН за координиране на хуманитарните операции огласи и шестмесечен план, който предвижда медицински грижи за близо 10 милиона пострадали и подслон за 560 хиляди души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна