Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът за следващата година беше приет на първо четене

Снимка: БГНЕС

Бюджетът за следващата година беше приет на първо четене от Народното събрание. Общо 211 депутати гласуваха, като 116 от тях бяха "за", а 78 - "против". 17 депутати се въздържаха. Очаквано това бяха депутатите от "Атака", а против бяха народните представители от ГЕРБ.

Вариантът на бюджета с проектобюджета на Висшия съдебен съвет не беше приет, тъй като парламентарното мнозинство се въздържа при гласуването.

Проектобюджетът предвижда повече средства за социални разходи и нови програми за подпомагане на общините и образованието. През 2014-а година се очаква страната ни да събере с 501 милиона лева повече приходи. Разходите пък трябва да бъдат с 380 хиляди по-малко от предвидените за тази година. Управляващите са заложили по 1,8% за икономически растеж, инфлация и бюджетен дефицит.  

В момента се предлага бюджет с най-висок дял разходи за социална политика през последните 10 години, подчерта в изказването си Сергей Станишев:

Кой, кой похарчи 4 милиарда от фискалния резерв на държавата? Кой взе 4 милиарда нов дълг? Кой докара макроикономическата картина на минус 8 милиарда лева? Бойко Борисов и Симеон Дянков. Цялото павителство.

На няколко пъти Станишев беше прекъсван от ГЕРБ със скандирания "Оставка".

Шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че целта на управляващите е възстановяване на ръста на икономиката:

В бюджета няма нито една мярка, която да е насочена към избори, този бюджет не е предизборен поради простата причина, че ние няма да ходим на предсрочни избори.

Няма как да подкрепим един колониален бюджет, каза Волен Сидеров преди групата му да гласува "въздържал се":

Ние сме за съвсем друг тип икономика, за един по-антиглобалистичен тип, но в сравнение с предишния бюджет има отпушване леко на бизнеса, социални придобивки, които в сравнение с предишното замразяване са стъпка напред, но това е съвсем минимално и това според нас е много недостатъчно.

В обяснение на отрицателния вот Десислава Атанасова от ГЕРБ каза:

Това е бюджет на подменените обещания. Бюджет на управленската и политическата немощ. Бюджет, в който липсва политиката за хората. За същите тези хора, на които щяхте да върнете България.

По публикацията работи: Румяна Василева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна