Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите продължават дебатите по първото четене на бюджета за 2014-а година

Снимка: Ивайло Михайлов

Депутатите продължават дебатите по първото четене на бюджета за догодина. В дневния ред са второто четене на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Милена Дамянова от ГЕРБ обвини мнозинството, че дава 2 000 000 лв. по-малко за БАН:

От обявените 72 500 000 лева всъщност ще бъдат изплатени едва 95%, което означава малко над 2 500 000 по-малко средства в сравнение със средствата, с които Академията е разполагала миналата година.

Татяна Буруджиева од БСП обвини ГЕРБ в добре изиграна роля:

За БАН вие се погрижихте така, че изгонихте учените, опитахте се да го съсипете и само желанието, все пак да се занимават с наука и дадат нещо на тази държава, на всички хора, които са в БАН, ги спасиха, докато дочакат вие да се махнете от власт, за да има пари за БАН.

Лютви Местан припомни политиката на ГЕРБ към БАН:

В продължение на 4 години Симеон Дянков и ГЕРБ подложиха БАН на финансов геноцид. Мотивът, с който се упражняваше тази политика на финансов геноцид, е, че в БАН работели синодални старци.

С 12 740 000 лева е увеличен бюджетът на БАН за следващата година, каза от парламентарната трибуна министърът на образованието Анелия Клисарова.

Преди днешното пленарно заседание, председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че бюджетът ще бъде приет без гласовете на "Атака".

По-рано лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че парламентарната му група няма да го подкрепи:

Няма да одобрим този бюджет, тъй като за нас той се движи в рамките на колониалното подчинение на България. Ние сме за съвсем друг тип икономика, за един по-антиглобалистичен тип. В сравнение с предишния бюджет има отпушване леко на бизнеса, социални придобивки, които са, в сравнение с предишното замръзяване, стъпка напред, но това е съвсем минимално и това според нас е много недостатъчно. Доходите остават на същото аборигенско ниско равнище, а за да се променят, трябва една нова философия, трябва смелост да се излезе от тази колониална рамка, в която са ни вкарали.

"Атака" може да не подкрепи бюджета просто като не влезе да гласува. Така той ще бъде приет с гласовете на БСП и ДПС, защото кворумът, с който това може да стане, е 81 гласа. 

Очаква се парламентът да разгледа на второ гласуване и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите.

 

 

По публикацията работи: Добромир Видев и Румяна Василева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна