Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жените, при които с бременността се отключва диабет, нараства

Снимка: www.pharmacy-bg.com

Нараства броят на жените, при които диабетът се отключва по време на бременността, показват медицински данни. Ако лекарите не се намесят, има големи рискове за децата на тези жени.

Според Елисавета Котова - председател на Асоциацията на децата с диабет, няма пречка една жена да забременее и дори да направи ин витро процедура, ако страда от болестта. 

Диабетът не е по никакъв начин различен начин на живот. Различното при диабета, особено при инсулинозависимите, това е поставянето на инсулин, спазването на добър хранителен режим и по никакъв начин не преставлява пречка за бременност.

Според д-р Румен Велев от АГ "Шейново" рисковете при бременната жена с диабет са много. Новородените над 4 кг също са в рисковата група и се изследват. 

Тези пациенти трябва да бъдат активно издирвани, трябва да бъдат активно диагностицирани, добрият контрол на това състояние по време на бременността може да доведе до раждането на едно нормално и здраво дете. В противен случай те са изложени на много сериозни рискове, включително дори и загуба на бременност. Процентът на мъртворажданията, процентът на малформациите, процентът на загубите на бременност е изключително висок. Проблемът с недоносените също е доста сериозен.

Около 3000 българи у нас имат диабет и не знаят за него. Отскоро Министерство на здравеопазването, съвместно с пациентски организации и националните консултанти, изготвят дългочакания регистър на болните с диабет у нас.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна