Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работните места на Острова са заети предимно от британци, но страховете остават

Снимка: Архив

Нова статистика във Великобритания показва, че 70% от новоразкритите работни места през последната година са били заети от британци. В същото време броят на пристигналите в страната българи и румънци се е увеличил с 20 на сто. 

Лозунгът на управляващите във Великобритания "Британските работни места за британците" изглежда се осъществява, ако се погледне последната статистика, според която 7 на всеки 10 новоразкрити работни места през последната година са били заети от родени на Острова работници. Този процент е дори още по-висок, около 90 на сто, ако критерият е дали работниците имат британско гражданство.

Статистиката променя убеждението, че чужденците изместват британците на трудовия пазар и е добър атестат за правителството, което въведе редица ограничителни мерки за имигрантите, коментираха наблюдатели на Острова.

В същото време обаче данните показват голям скок от 20% сред дошлите за годината българи и румънци, които все още нямат пълен достъп до пазара на труда. Това е най-големият ръст новопристигнали от който и да било друг район или страна. Около 23 000 работници от двете балкански държави са пристигнали на Острова през последните 12 месеца, а това отново поражда страхове за още по-голям наплив след 1-ви януари, когато падат ограниченията за трудовия пазар.

По публикацията работи: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна