Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалял е броят на фирмите за търговия на дребно в периода на кризата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

С 20 на сто е намалял броят на фирмите за търговия на дребно в периода на кризата. Сред причините е навлизането на българския пазар на големите търговски вериги, според анализ на Стопанската камара. В периода от 2008 до миналата година наполовина са намалели и фирмите, които се занимават с търговия на открити щандове и пазари.

Според изследването на камарата, фирмите за търговия на дребно рязко свиват своите разходи докато новооткритите бързат да заемат свободните пазарни ниши. Чуждестранните инвеститори в сферата на търговията безпрепятствено се настаняват на българския пазар в периода на кризата.

Поради силната раздробеност на бранша ръст се отчита при компаниите, които се занимават с търговия с хранителни стоки, с пет на сто, и с търговия по поща, телефони, интернет, с 23 процента. Най-много фирми се занимават с продажбата на облекло, обувки, козметика, бижутерия и лекарства.

Според анализа всеки десети българин работи в търговията на дребно, а основни причини за това са навлизането на чуждите компании и отслабващото влияние на кризата. През миналата година заетите в сектора са 305 хиляди души, докато десет години по-рано са били 210 хиляди. В периода на кризата броят им е намалял с 15 процента.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна