Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 3600 души са загинали от тайфуна "Хайян" във Филипините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на жертвите на супертайфуна, който порази Филипините, вече е 3621. Това съобщи Франс прес, като се позова на филипинския Национален съвет по управление и намаляване на риска от бедствия. Говорителят на съвета Рейналдо Балидо обяснил, че изчезналите заради стихията са 1140.

Много от оцелелите са загубили поне по един член от семейството си.

Баща ми беше ударен от дърво. След това бебето ми изчезна и се удави, разказа филипинка, загубила баща си и двегодишното си дете заради тайфуна.

Седмица, след като тайфунът порази Филипините, оцелелите призовават да им бъдат осигурени подслон и продукти от първа необходимост.

Трябва да съм добре, защото съм кметът на този град. Много е стресиращо, но трябва да съм силен. Нуждаем се от храна и временен подслон, обясни Шийн Гонзалес, кмет на един от най-сериозно пострадалите градове Гуиуан.

Филипинският президент Бениньо Акино беше критикуван заради бавното раздаване на помощи на пострадалите и неясните изчисления за броя на жертвите, особено в столицата на остров Лейте град Таклобан, припомня Ройтерс. По-рано тази седмица Акиньо заяви в интервю за Си Ен Ен, че жертвите на тайфуна "Хайян" вероятно са не повече от 2500 души.

Филипинският министър на вътрешните работи Мар Роксас защити реакцията на правителството след тайфуна "Хайян". По думите му, огромните разрушения са причина за забавената помощ за пострадалите.

Основната инфраструктура на всяка общност, която обикновено може да бъде открита навсякъде по света, беше унищожена. Тук няма превозни средства. Всичко, което виждате, беше донесено отвън. Представете си ситуация, при която от първия ден трябва да създадете механизмите, за да нахраните, облечете и дадете подслон на 275 хиляди семейства, при положение, че всичко, включително социалните и правителствените структури, са били унищожени, каза министър Мар Роксас пред Би Би Си.

Според Кат Картър от международната организация "Спасете децата" причината за забавената помощ е неочакваният мащаб на бедствието.

Мисля, че би било много лесно да ги критикуваме, но истината е, че те не очакваха нещо с толкова голям мащаб. Ние също не го очаквахме. Никой не го предвиди. Мислехме, че този е като останалите 20 тайфуна, поразили Филипините, които винаги са много добре подготвени. Те наистина направиха всичко, което можаха. В момента има огромна операция и смятам, че правят най-доброто, на което са способни, обясни Кат Картър.

Американски военни хеликоптери, самолети и кораби вече участват в разпределянето на помощта. Според американския шарже д'афер във Филипините Браян Голдбърг първоначално помощта е била насочена за най-пострадалия град - столицата на остров Лейте Таклобан, но сега вече достига и други трудно достъпни райони.

Смятам, че основният елемент беше, че голяма част от помощта беше насочена към Таклобан. Сега всички превозни средства транспортират ресурси от Таклобан към много други точки. Мисля, че можем да кажем, че в момента има добро разпределение към много места, до които досега може да не е пристигала помощ, обясни американският дипломат.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени