Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Архив

В материал, посветен на правенето на бизнес в България, списание Икономист посочва, че по данни на неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" страната е най-корумпираната в Европейския съюз. Фирмите прекарват повече време в попълване на данъчни формуляри, отколкото в която и да е друга държава от общността. В класацията за времето, необходимо за изваждане на лиценз, по-зле от България се представят само Кипър, Малта и Испания. Формулата на бизнес успеха в страната изглежда е да се специализираш, да произвеждаш за износ и да останеш достатъчно малък, за да не засегнеш нечии могъщи интереси. Всичко, което изисква държавна подкрепа, отнема безкрайно дълго време, пише Икономист.

България е все още в центъра на трафик, който поддържа групи, свързани с "Ал Кайда" в Африка и в Близкия изток, пише френският вестник Нувел обзерватьор. Под заглавие "Българското убежище на "Ал Кайда", специалният пратеник в София Жан-Баптист Ноде цитира основно разговора си с бившия служител на ГДБОП Мирослав Пизов, който разказва за връзките на Държавна сигурност с Русия и за трафика на оръжия от България към критични райони на света. Според Пизов, египтянинът Айман аз Зауахири, известен като вторият човек в "Ал Кайда", се е крил през 1995 - 1996 г. в Родопите, близо до Велинград, след което е заминал за Русия.

"Парадоксално: икономиката расте над очакванията, но бюджетните приходи са под прогнозираните, а работните места не се увеличават". Това пише в заглавие румънският вестник Зиарул Финанчиар в коментар за регистрирания от Румъния през най-силен икономически растеж от 1,6 на сто в Европейския съюз през третото тримесечие. Анализаторите обръщат внимание на факта, че докато земеделието и промишлеността оказват значително благоприятно влияние, състоянието на търговията на дребно и строителството продължава да е разочароващо.

Руските вестници коментират влизането в сила на поредните ограничения в закона против тютюна. От днес в страната е забранена всякаква реклама на тютюневи изделия и се въвеждат глоби за пушене на неразрешени места, посочва Росийская Газета. Глобите ще са от 500 до 1 500 рубли, но ако мястото е детска площадка, те ще нараснат до 3 000 рубли или 68 евро, пояснява вестникът.

Според Комерсант обаче полицията още не е готова да контролира как се изпълнява новият закон.  

ЦРУ е събирало тайно данни за финансови преводи към и от Съединените щати, пише Ню Йорк Таймс. Според официални представители данните не включват само транзакциите между банките, но и тези на компаниите за бързи преводи, посочва изданието. 

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени