Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС освободи Христо Бисеров като член на партията, докато приключат делата срещу него

Снимка: БГНЕС

ДПС освободи Христо Бисеров като член на партията, неин заместник-председател и член на тясното и широкото партийно ръководство. Това стана ясно след заседанието на Централния комитет на ДПС.

Изключването на Бисеров е до приключването на съдебните дела срещу него. Ако решенията на съда са осъдителни, той ще отпадне като член на ДПС, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че предстои да се решава въпросът за заместник-председател на партията на мястото на Бисеров, след като бъдат готови с предложенията. Местан даде положителна оценка на работата на Христо Бисеров в партията.

Местан заяви, че извинението на Сергей Станишев за Възродителния процес е знак за идейното израстване на БСП:

Опитайте се да видите в този първи съвместен митинг на БСП и ДПС силен знак за това, че можем да се учим от историята, но сме достатъчно зрели да не останем в оковите на историята.

Общо 51 000 лева са платили ДПС, за да извозят привържениците си на митинга в София. За автобусите сумата ще бъде платена отделно. Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска ГЕРБ да кажат как са извозили няколко хиляди души на техния митинг:

Тези автобуси се заплащат от ДПС, горе долу по 1,80 лева на километър. За разлика от бившите управляващи, няма да се крием от вас и няма да искаме тези автобуси да бъдат заплатени скришом, некоректно, с корупционно натрупани пари. Влакът е също толкова естествено транспортно средство, както автобусът. Не знам защо е тази истерия: "Ужас, идват с влакове". Ми да, както идват и с частни коли.

В коментар за участието на държавните служители в политическите митинги Местан каза:

Чух от Пловдив, че бившият премиер е обявил и премиера за държавен служител. Мисля, че той не познава законите, но не трябва да се вадят думите от контекста. Изразът трябва да се разчлени, служител на държавата, а не на една или друга политическа сила, извън работно време може да има своите политически пристрастия, но аз смятам, че абсолютно нарушение на закона, в работно време държавен служител да участва в протестни митинги, било в подкрепа или против кабинета.

От ДПС смятат, че кабинетът продължава да се бави по отношение на назначенията от ГЕРБ в нарушение на закона и търпи критика за това. Спука се балонът на ГЕРБ с еврофондовете, беше коментарът на Местан на въпрос за спрените средства по програма "Околна среда". Ще се спука и другият - за автомагистралите, смята лидерът на ДПС. Борисов трябва да понесе отговорността за това, допълни той. 

ДПС ще настоява за специални парламентарни дебати по проблема с еврофондовете. След заседанието на Централния съвет на Движението Лютви Местан посочи, че ще поискат от правителството да изготви екшън план с конкретни срокове, който да получи парламентарна санкция, за да може да се избегне рискът от спиране на оперативните програми.

След одитния доклад от септември 2011-а г. не е сторено нищо, за да се отговори адекватно на бележките на Брюксел, поради което новото българско правителство трябва да спаси положението, коментира Местан.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна