Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Петрова: Всички ще загубим, ако Арктика бъде разрушена

"Арктик сънрайз"
Снимка: ЕПА / БГНЕС

От българския офис на "Грийнпийс" ни канят на изложба "Арктика - красива и уязвима" в залата зад сградата на Университета по архитектура и строителство. Откриването е довечера в 18.30 часа, а творбите на осемте участници в нея ще може да бъдат видяни до края на месеца.

"Грийнпийс" води световна кампания за спасяване на Арктика без добив на нефт и индустриален риболов. Преди месец корабът на екоорганизацията "Арктик сънрайз" бе превзет от руските власи след мирен протест на нефтодобивната платформа на "Газпром". 30 души са в руски затвори, припомни Деница Петрова от "Грийнпийс България" за предаването на "Хоризонт" "Закуска на тревата".

Арктика си струва да бъде защитена. Арктика е много важна за всички нас, нищо, че далеч се намира. Тя е хладилникът на земята, тя е мястото, което охлажда цялата земя и пази все още в някакви граници климата ни. Така че ще загубим всички ние, ако тя бъде разрушена. В момента тя има такъв статут на международни води, т.е. принадлежи на всички нас, но, за съжаление, апетитите на добивна индустрия, на нефтодобивните компании са огромни и тепърва ще се увеличават и тепърва, за съжаление, може да се стигне до всякакви конфликти за ресурсите Арктика. Ние в крайна сметка сме тези, които показваме проблемите в тези горещите места, местата, които са твърде красиви, но са застрашени от унищожаване и те са, както и в Арктика, така и в България, така и навсякъде по света, обясни Петрова.

Тя добави, че днес е поредният ден на солидарност с арестуваните в Русия активисти. Над 200 града от 40 държави по света се включват в кампанията за право на мирен протест както с митинги и шествия, така и с концерти и други събития.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени