Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излъчиха двама кандидати за Варненски митрополит

Снимка: Архив

Епархийските избиратели във Варна избраха на първи тур двама кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит. Това са Агатоникийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, със 17 гласа и Провадският епископ Игнатий от Сливенската епархия, който събра 16 гласа.

След изготвяне на протокола с първите двама, избрани с 50+1 от 30-те епархийски избиратели, ще бъде посочен новият Варненски и Великопреславски митрополит.

Временно изпълняващият длъжността наместник на овдовелия престол на варненската и великопреславска митрополия митрополит Амвросий каза, че на 23 ноември Светият синод трябва да избере един от двамата номинирани.

По-рано пред катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна група миряни с плакати настояха днешното гласуване за Варненски и Великопреславски митрополит да бъде по съвест и епархийските избиратели да мислят за доброто на народа. Последната си тържествена литургия отслужи Доростолският митрополрит Амвросий, който изпълвява длъжността временно управляващ, след смъртта на митрополит Кирил.

Изборът протeче при много строги условия - избирателите нямаха право да напускат залата, където гласуват, ще има гласуване докато и двамата кандидати от всички 13 не съберат 50 процента плюс един от присъстващите епархийски избиратели.

Въпреки това отново имаше недоволни от резултатите. Един от избирателите-отец Василий Шаган заяви:

За пореден път в църквата проличава една тенденция да се избира един желан и един, за който се смята, че ще бъде неизбран от Светия синод. Тенденциозно си личи, ще има предварителни нагласи да бъде изтъкнат само един, а не двама достойни.

Иван Панайотов - член на инициативния комитет посочи, че той и съмишлениците му ще обжалват избора,особено на дядо Борис:

Ние призоваваме Синода да отмени този грозен избор. Всички знаете колко скандали за материални злоупотреби и нечестни дела има около този български епископ, за Борис говорим. Нашето желание е, ако се стигне, но се надяваме, че няма да се стигне до там, да не се влиза от вярващите варненски хора в храмовете, докато той не разбере, че той не е желан в град Варна.

Доростолският митрополит Амвросий посочи, че техническата част на провеждането на изборите за кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит е била перфектна. Той уточни, че до сряда могат да се подават възражения до Светия синод.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна