Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишел Бачелет печели убедително изборите в Чили, но все пак ще има втори тур

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Социалистката Мишел Бачелет спечели убедително първия тур на президентските избори в Чили срещу основния си опонент от десницата Евелин Матей. На първия вот, на който гласуването не беше задължително, Бачелет не успя да събере 50 процента от гласовете и ще има втори тур на 15-и декември.

Мишел Бачелет, която вече има зад гърба си един президентски мандат (2006-2010) е смятана за фаворит в надпреварата. Проучванията й отреждаха победа още на първи тур. Макар няколко процента да не й достигнаха, Бачелет изрази задоволството си от резултата - 46 на 25 процента:

Резултатите не могат да бъдат тълкувани по друг начин, освен че спечелихме тези избори и то с голяма разлика, заяви Бачелет пред ликуващите си привърженици.

В щаба на Евелин Матей също са доволни, че са победили сондажите и политическите анализатори, предричащи победа на Бачелет още на първи тур. Матей, която беше министър в правителството на сегашния президент Себастиан Пинера изтъква икономическия ръст от пет процента и половина и опасностите от промяна на курса:

Те смятат, че трябва да разрушат всичко и да започнат от нулата с нова конституция. Ние смятаме, че успяхме да построим една стабилна страна.

Според социалистите страната е дала ясен сигнал за промяна. Левицата печели и парламентарните избори. Това означава, че ако няма изненади на балотажа, Бачелет вероятно ще може да прокара поне част от обещаните от нея реформи за намаляване на неравенството.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна