Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бури и торнадо връхлетяха 11 американски щата

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бури със силен вятър и дъжд и 40 завихрени торнада, от които 7 достигнаха до земята, връхлетяха 11 американски щата от Средния запад с население около 53 милиона души. Най-засегнати са Илинойс и Индиана.

В района на Чикаго бурята премина със силен вятър и дъжд и спря въздушния трафик за около 3 часа. Бяха евакуирани и зрителите от стадион "Солджер Филд", които чакаха мача на "Мечките" с "Балтимор Рейвънс". Според информация на Федералната авиационна администрация на международното летище "О'Хеър" бяха отменени повече от 270 полета. 193 000 клиенти на електродоставчика "КомЕд" останаха без ток за няколко часа. Частично бяха затворени, поради наводнения, и едни от най-натоварените магистрали - 290 и 90.

С най-много щети в щата Илинойс се оказа не третият по големина американски град, а населяваното от 16 000 души, намиращо се на около 250 км (145 мили) югозападно от Чикаго малко градче - Вашингтон. Преминалото през тази част на щата Илинойс торнадо според Агенцията за управление на извънредните ситуации на Илинойс е причинило смъртта на 6 човека, има ранени, изравнени със земята са повече от 100 къщи, нанесени са много материални щети, затворени са пътища, свалени са електропроводи, колите са разхвърляни като детски играчки.

Излязох в квартала веднага след като премина торнадото и дори не можех да разбера на коя улица съм, разказва градският съветник на Вашингтон Тайлор Ги.

Властите в опустошения район предполагат, че ще им трябват няколко дни, за да направят пълна оценка на щетите. От Америкаския червен кръст и от Армията на спасението вече са в помощ на пострадалите, а сенаторът-демократ от щата Илинойс Дик Дърбин излезе с изявление, в което се казва:

Ние все още не знаем пълния размер на щетите, но сме наясно, че трябва да координираме местните, щатските и федералните ресурси, които ще са необходими за възстановяване.

Президентът Барак Обама също е информиран за ситуацията.

По публикацията работи: Елена Цанева - кор. на БНР в Чикаго

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна