Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Червеняков е предложен за посланик в Черна гора

Снимка: БГНЕС

Депутатът от БСП Младен Червеняков е предложен за посланик в Черна гора, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерството на външните работи. Предложението идва въпреки твърденията на външния министър Кристиан Вигенин, че с политическите назначения на предишното правителство е нарушен Законът за дипломатическата служба.

Младен Червеняков, който в момента е председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, отказа коментар за предложения му пост, преди да приключи съгласувателната процедура и да бъде подписан указ на президента.

Депутатът от БСП формално е външен за системата, не е кариерен дипломат и не е известно да има опит в политиката на Западните Балкани и конкретно с Черна гора.

Само преди четири месеца външният министър Кристиан Вигенин обяви пред Комисията по външни работи, че законът вече е нарушен, защото предишното правителство е превишило 20-процентната квота за изпращане за посланици на хора извън дипломатическата служба.

Влизайки в длъжност, аз заварвам министерство, в което над 20 процента от генералните консули и посланиците са външни политически назначения. Да не говорим, че за генералните консули специално са на практика 65 процента - 9 от 14 консули са политически назначения.

Няма публикуван ясен разчет от външното министерство дали този дисбаланс е поправен с ротацията на нови посланици и консули.

Припомняме, че през юли месец Вигенин обеща да спре с политическите назначения и дори да поправи закона:

Едната идея е да се намали тази квота от 20 на 10 процента, другата - изобщо да се премахне, като се предвиди просто по изключение да се правят такива назначения.

До момента от БСП няма внесено предложение за промяна в Закона за дипломатическата служба.

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна