Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново искат удължаване на срока на разследването по "Дюнигейт"

Снимка: БГНЕС

За втори път Окръжната прокуратура в Бургас поиска да бъде удължен срокът на разследването по случая „Дюнигейт“ с 4 месеца. Магистратите посочват като причина неизготвена експертиза. По делото за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър обвиняеми са кметът на общината Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов.

Заради болен свидетел, който трябваше да бъде разпитан, разследването на случая "Дюнигейт" веднъж вече беше удължено с четири месеца. Днес, когато изтича определеният срок, Окръжната прокуратура в Бургас поиска ново удължаване заради неизготвена важна експертиза, каза говорителят на институцията Красимира Каталиева. 
Към момента е назначена една експертиза, чието заключение все още не е изготвено. Експертизата е комплексна - архитектурно-строителна, техническа. По-рано е назначена, но все още не е изготвено заключението й, защото много е обемна документацията, която трябва да се проучи от страна на вещите лица. След като заключението бъде изготвено, ще се прецени дали е необходимо да се извършват други процесуално-следствени действия, или да се премине към предявяване на делото.
Преди десет месеца прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Несебър Николай Димитров и главният архитект на общината Валентин Димов по случая с продадените 29 декара пясъчни дюни в местността "Кокала" на 500 метра от морето. Върху терена в края на месец декември 2012 година фирма "Слегруп" започна строителство на жилищен комплекс. Месец по-късно строителните дейности бяха спрени от контролните органи до приключване на делото.

По публикацията работи: Даниела Костадинова - Радио Бургас
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна