Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова декларация срещу настаняването на бежанци край село Телиш

Снимка: Цецка Николова

Жителите на Телиш подготвят нова протестна декларация до правителството заради намерението в бившето военно поделение край селото да бъдат настанени сирийски бежанци. Това стана ясно на днешния 20-и мирен протест.

В декларацията хората отново ще изразят несъгласието си за създаването в района на лагер за сирийски бежанци. Заедно с документа ще бъдат изпратени  събраните над 1500 подписа в защита на искането, декларациите на Общинския съвет в Червен бряг и на кметовете от населените места в района, както и на четири обществени военно-патриотични организации в Плевен. 

Жителите на Телиш искат среща с областния управител, за да разберат защо за базата в Телиш е имало обсъждане в община Плевен, а не в община Червен бряг. Казаното от президента Росен Плевнелиев, че не би трябвало да се взимат решения за бежанските лагери без да бъдат уведомявани местните власти, Цеца Василева, участник в протестите, коментира така:

Може да няма решения, но има извършени действия по подготовка на лагера. Но нали това е планът на Министерския съвет, така че до 28-и ноември трябва да излезе решението на Министерския съвет във връзка с точното място на лагерите, с броя бежанци, които ще бъдат настанявани. На нас ни се иска да не е в списъка, не знам.

Мирните протести в Телиш продължават. Денонощното дежурство на блокадата на пътя за военната база остава.

 

 

По публикацията работи: Цецка Николова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна