Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойнев: Не е необходим конкурс за изграждането на нов 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Снимка: БГНЕС

Не е необходим конкурс за технология за изграждането на нов 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при завръщането си от работното посещение в САЩ.

По думите му докато започне изграждането на блока у нас вече ще има изграден референтен блок, защото в момента в света се изграждат четири такива блока:

Това не е нещо ново в държава-членка на ЕС. Преди един месец именно в Англия се подписа договор за изграждане на два ядрени блока с френска технология,без конкурс. Във Франция, когато се изграждат ядрени блокове, не се прави конкурс. Във Финландия също не е направен конкурс. За мен лично, важното е именно това ново поколение ядрени реактори да се случи на българска територия и не смятам, че е необходимо да има конкурс.

Министър Драгомир Стойнев посочи, че все още не може да обяви цена, но увери че тя ще бъде най-евтината за нашата страна. Той отново каза, че турската "Ексимбанк" е готова да финансира проекта:

Нашите очаквания са финансовият модел да бъде изграден за шест месеца, след което ще бъде ясна и крайната цена на реактора. Имах среща в САЩ с ръководството на "Ексимбанк". Те са готови да финансират част от проекта. Очакванията са ни финансирането да достигне до 70%.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов увери, че новият американски блок е с висока степен на безопасност, тъй като е с пасивна система на захранване. Той обясни като даде пример с атомната централа "Фукушима":

Доброто на пасивна система на захранване е, че тя работи без да има нужда от електрическо захранване. Ако във Фукушима реакторите бяха AP1000, по всяка вероятност нямаше да има никакви последствия от аварията. В този смисъл реакторите AP 1000 могат да обезпечат безопасното поддържане на параметрите на активната зона на реактора над 7 денонощия, без никакво външно захранване.

Животът на реактора е 60 години, но той има възможност да се удължи поне с още 20 години.

По публикацията работи: Лили Царева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна