Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На починалото дете от Пловдив е оказана три пъти спешна помощ в УМБАЛ "Св. Георги"

На детето от Пловдив, починало от тежка бронхопневмония, е оказана три пъти спешна помощ в Университетската болница "Свети Георги", съобщават от пресцентъра на здравното заведение. Последния път момченцето е било доведено с фалшива самоличност, не е станало ясно дали роднините са следвали назначената терапия, те не са съобщили също, че детето е родено със сифилис.

Данните от проверката на комисията, назначена от изпълнителния директор на болницата, показват, че за първи път Иван е заведен от близките си в спешното отделение по обед в понеделник, като няма данни детето да е било консултирано или насочено преди това от лекар в извънболничната помощ.

По време на прегледа е установено, че състоянието на детето не налага постъпване в болница и е назначена терапия с "Вентолин" и антибиотик, както и наблюдение от общопрактикуващ лекар.

Два часа по-късно детето отново е доведено в спешното отделение. След прегледа е установено, че няма необходимост от приемане в болницата, което е потвърдено и от втори лекар.

До идването на детето на следващия ден вечерта, когато то е било доведено под друга самоличност, не става ясно дали са спазвани предписанията на лекарите. По време на този преглед роднините са го представили с името Ангел Михайлов, посочена е друга дата на раждане и друг адрес. Това е попречило на екипа да проследи обективно състоянието му. Детето е било с хрипове и затова му е направена инхалация с "Вентолин" и инжекция с "Урбазон". Отбелязано е, че е необходима хоспитализация и е извикан консултант от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, който е подкрепил решението на колегите си.

В становището на болницата се посочва още, че същата нощ обаче капацитетът на клиниката е бил запълнен и затова е осъществена връзка с болница "Свети Мина", където е на насочено детето и където по-късно починало.

По случая работи и районната прокуратура, проверката се очаква следващата седмица.

По публикацията работи: Кремена Данева – кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна