Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратегия предвижда възстановяване на спешните медицински центрове

Снимка: БГНЕС

Закритите през 2007-а година спешни отделения и спешни болнични комплекси да бъдат възстановени. Това предвижда стратегията за развитие на спешната помощ до 2020-а година. Документът ще бъде предложен за обсъждане до края на годината.

Стратегията представи д-р Максим Гайдев от здравното министерство по време на провеждащия се в София Първи конгрес по спешна медицина. Той съобщи, че в момента работят 370 екипа в цялата страна. По думите му, Спешната помощ разполага с 600 линейки:

Имаме отдалечени райони, имаме трудно достъпни райони, имаме не чак толкова добра инфраструктура и лично аз така мисля, че в близките години няма да можем да покрием 100 процента всички пациенти, да ги достигнем до двайсетата минута от заявяване на повикването.

В България нивото на спешната медицина е добро и за момента основните проблеми остават логистични и организационни, посочи директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов.

Статистиката показва, че 3,5 повиквания са средното ниво за страната за един екип в 12-часова смяна. Според участниците в конференцията в някои области нивото на спешната помощ в България е доста по-добро, от някои страни в Европа.

По публикацията работи: Станислава Пирчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени