Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата, МВР и ДАНС с мерки срещу "гражданските патрули"

Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на ДАНС Владимир Писанчев обсъдиха разследванията, свързани с посегателства срещу българи от чужди граждани, както и посегателствата срещу чужденци, извършени по расови и ксенофобски подбуди.

По искане на главния прокурор в определените зони за сигурност в центъра на София полицейското присъствие ще бъде засилено, а полицията ще упражнява безкомпромисно законовите си правомощия. Няма да се допускат прояви на лица, които да се опитват да налагат ред по улиците на София, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и с отличителни знаци.

Цацаров, Йовчев и Писанчев отричат дейността на така наречените "граждански патрули" да е съгласувана с представители на МВР и прокуратурата, поради което не отговарят на истината твърденията на лидера на организацията на "Национално единство" Боян Расате, че действията им са положително санкционирани от представители на правоохранителните и правозащитните институции.

На срещата е било потвърдено, че ще се противодейства на всички форми за нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за "самоотбрана, самозащита и гражданско патрулизиране". 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна