Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От ДАЗД препоръчват закриване на интерната в Стралджа заради насилие

Да бъде закрит интернатът в Стралджа заради системното нарушаване на правата на децата, липсата на адекватни мерки за предпазването им от насилие и занижения контрол от страна на ръководството. Препоръките за закриването са изпратени до министъра на образованието Анелия Клисарова от председателя на Агенцията за закрила на детето Ева Жечева.

От направената още преди няколко месеца проверка стана ясно, че в педагогическия интернат в Стралджа са прилагани изключително жестоки форми на физически наказания. Инспекторите са установили следи от побой върху телата на част от момчетата. Младежите са посочили, че са бити с пръчки и бухалки. Проверката установи още, че настанените в интерната имат сериозни затруднения при четене и писане, както и че не са хранени пълноценно и не са им правени необходимите медицински изследвания. 

Проверката от Държавната агенция за закрила на детето беше извършена след сигнал на френски доброволци. Конкретният повод за подаването на сигнала е инцидент в дома, на който стават свидетели френските скаути през лятото.

Изпълняващият длъжността директор на интерната Димитър Войводов беше изненадан от искането на Агенцията за закрила на детето за закриване на дома:

Сега чувам аз за пръв път да има такова решение или такова становище, до известна степен съм изненадан. Това училище е с такава дълга традиция, толкова години, толкова деца са минали от тук, така че наистина съм изненадан.

На въпрос дали в Дома инцидентите продължават Войводов отговори:

То винаги между децата има някакви противоречия, но инциденти някакви особени, всички се стремим, но дисциплината в интерес на истината от началото на учебната година не е такава, каквато ние бихме желали, въпреки усилията, които полагаме, но в общи линии нещата си вървят.

От Районната прокуратура в Ямбол още през септември започнаха разследване на инцидентите. До момента няма повдигнато обвинение, но работата по случаите продължава.

През тази учебна година в интерната има 32 момчета, осъдени главно за кражби. За тях се грижат 15 учители и възпитатели.

По публикацията работи: Даниела Костова - кор. на БНР в Ямбол

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна