Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците не уважиха патронния празник на Софийския университет

Без присъствието на политици премина патронният празник на Софийския университет. На 25-и ноември почитаме един от първите просветители на българите Климент Охридски. Честването уважи само заместник-министърът на образованието Муккадес Налбант. За да връчи наградата на Столичната община за успешен студент на Алма Матер за кратко се появи заместник-кметът Тодор Чобанов, но след това си тръгна. Присъства посланикът на Република Казахстан у нас.

В традиционното си слово ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев отбеляза, че студентите показват гражданска позиция с плюсовете и минусите на своята дейност. Чрез факти проф. Илчев утвърди тезата, че най-старият университет у нас е и най-активен в образователната и научно-изследователска дейност.

Честването преминава под знака на протести и антипротести. Освобождаването на Аулата от "Ранобудните студенти" за празника преподавателите тълкуват като знак на уважение към университета по повод бележитата му годишнина.

По-рано днес поклонението пред паметника на Свети Климент Охридски обедини и двете страни, които отдадоха своята почит и признателност пред патрона на Софийския университет, но и заявиха своята позиция. Представител на студентско ученическо движение "Призив" каза:

Протестът няма студентски искания. Протестът не е консолидиран в рамките на студентската общност. Никой не е попитал студентите дали искат да протестират по тази система.

Своеобразната форма на протест ранобудните студенти изразиха със снимки на техния протест, поставени пред лицата им. Акцията посрещна академичното шествие на стълбите към Аулата в Ректората. Сред издигнатите лозунги бе цитат на Аристотел:

Ние се опитваме да напомним на преподавателите, на академиците, че образованието включва не само разума, но и душата и вярата.

В словото си на тема "Общественият договор и правото на съпротива" заместник-ректорът Анастас Герджиков обедини широкия спектър от недоволството до приемането на всички форми на протест в рамките на допустимите граници.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна