Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Свети Климент Охридски, Софийският университет отбелязва патронния си празник

Българската православна църква отдава почит на Свети Климент архиепископ Охридски, а Софийският университет отбелязва тържествено своя патронен празник.
Климент Охридски е почитан и като един от Светите Седмочисленици. Той продължава делото на Кирил и Методий. Основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за три години обучава близо 3 хиляди и 500 ученици. Автор е на забележителни за времето си съчинения, жития, похвални слова и химни.

Софийският университет, чийто патрон е светецът, също празнува на този ден. Алма Матер е първото висше училище у нас, началото на което е поставено на 1-ви октомври 1888-а година. Празник има и Богословският факултет на СУ. По този повод в академичния параклис на факултета ще бъде отслужена празнична Света литургия от Патриарх Неофит.

След това студентите ще се включат към традиционното университетско шествие до паметника на Свети Климент.

На тържествено заседание на Академическия съвет в Аулата на Софийския университет приветствие ще поднесе ректорът проф. Иван Илчев, а заместник-ректорът Анастас Герджиков ще изнесе академично слово на тема "Общественият договор и правото на съпротива".

Ще бъдат връчени наградата за най-добър млад учен и годишната стипендия на името на братята Евлоги и Христо Георгиеви.

По публикацията работи: Станислава Пирчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна