Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Женева обсъждат условията за провеждане на мирна конференция за Сирия

Висши дипломати на САЩ и Русия пътуват днес за Женева, където ще обсъдят със специалния пратеник на ООН Лахдар Брахими условията за провеждане на мирна конференция за Сирия.

По информация на "Франс прес" участниците в днешните консултации ще се договорят за свикване на конференцията през януари. Опозиционната "Национална коалиция" вече се съгласи да участва, но тя не представлява ислямистите, а искането й за оттегляне на президента Башар Асад среща твърд отпор от сирийското правителство.

Докато тече подготовката за консултациите, в Сирия боевете продължават. Вчерашният ден беше белязан с упорити боеве в източните предградия на Дамаск. Загинаха най-малко 160 бойци от двете страни. Сред загиналите бунтовници има 41 джихадисти от Ислямска държава в Ирак и Леванта и от фронта "Ан Нусра", повечето от които са чужденци. Петима местни журналисти също за загинали в редиците на бунтовниците, докато се опитвали да отразяват битката. Сред жертвите в редиците на лоялните на Асад сили има 20 членове на иракски милиции. На тяхна страна се бият и привърженици на "Хизбула".

От месеци районът Източна Гута е обсаден от правителствените сили. Опозицията твърди, че живеещите там изживяват истинска хуманитарна криза, като до тях не достига дори хляб.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна