Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Идеята за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" тепърва ще се разработва

Обсъждането на строителството на 7-и реактор в АЕЦ "Козлодуй" в Съединените щати е съгласувано с премиера, но тепърва ще се обсъжда в правителството, посочи премиерът Пламен Орешарски. Той не изключи да бъде обявен международен конкурс и каза, че няма решение американската "Уестингхаус" да изгражда реактора. За построения реактор за АЕЦ "Белене" се изчаква решението от арбитража с руската страна.

Премиерът Пламен Орешарски коментира от Букурещ, че министър Драгомир Стойнев е имал разрешение да преговаря с американската страна изграждането на Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Защо мислите, че икономическият министър има самоинициатива по отношение на неговите контакти в Съединените щати? Подготовката за VII блок беше стартирана от предишното правителство и ние просто продължаваме, и за първи път, може би, в нашата страна се получават упреци, че нещо сме продължили. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост, а предстои от тук нататък много дълъг път на този проект, така че все още е рано за каквито и да е коментари.

Премиерът допълни още, че идеята за 7-и реактор тепърва ще се разработва и не изключи да има конкурс за изграждането:

Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Няма предрешаване, че "Уестингхаус" ще строи. Не е решен въпросът. Всичко е на предварителен стадий.

На въпрос какво ще стане с вече изградения реактор за АЕЦ "Белене" от руската страна, Орешарски обясни, че се мисли по темата:

Как какво става? В арбитраж сме, знаете! И това е приемственост в политиките, макар че тази приемственост в случая не е много добро наследство. Един объркан казус, с който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак си от тази ситуация.

Има идея за изграждането на хидроенергиен комплекс и мост при Никопол - Турну Мъгуреле, обяви в Букурещ премиерът Пламен Орешарски.

И да го направим на концесия, така че да не ангажираме публични средства. Затова не мога да ви кажа сумата в момента, тепърва предстои да се уточнява, но не е много евтин този проект и затова е излишен лукс да харчим бюджетни пари, нямаме такива. Ще се опитаме да заинтересоваме китайските компании и от някои от магистралите ни, респективно "Черно море", също и други инфраструктурни съоръжения - тунел под Петрохан, под Шипка. Да видим ще излезе ли нещо, не бързам.

Пламен Орешарски участва в срещата на правителствените ръководители от Централна и Източна Европа и Китай. Политическата среща се съпътства от бизнес форум на 16-те страни участнички в инициативата.

Същевременно у нас министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев също съобщи, че е получил мандат от правителството за преговори за нови енергийни мощности. По повод изявленията на ГЕРБ, че ще бъде сезирана ЕK за избора на фирма без обществена поръчка, министър Стойнев обвини партията, че ползва доноснически методи, характерни за тоталитарния режим.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова - пратеник на БНР в Букурещ
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна