Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два язовира в Хасковско са потенциално опасни

Преди започването на обилните валежи приключи проверката на водоемите в Хасковския регион. Областната управа инспектира 91 язовира, два от тях са потенциално опасни. На язовир "Долно Ботево" започна ремонт на преливника, но другият опасен язовир "Стамболийски " е без собственик, което създава трудности при проверките. Язовир "Стамболийски" е потенциално опасен, защото стената и съоръженията са неизправни. Трябва да започне спешен ремонт или да бъде спрян от експлоатация. Тъй като съоръжението няма собственик, областната управа иска средства от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, уточни областният управител на Хасково Кадир Исов:

От страна на областна администрация сме изискали от междуведомствената комисия и от "Язовири и каскади" обследване на самия язовир. Имаме в момента проект за изпускане на язовира, като сме предприели необходимите мерки за изискване на финансов ресурс.

За да се избегнат такива казуси относно собствеността, Исов предлага промени в Закона за водите, където ясно да бъдат посочени собствениците на водоемите.

При евентуални спорове, които не бъдат заведени в съда, областната администрация няма правомощията да влезе във владение, за да може да отреагира, и тука се получава един вакуум. Може би тук трябва да направим една законодателна промяна, при което да могат да се предприемат превантивни мерки, преди да се случат бедствия.

Другото предложение е да бъде изготвена национална програма за почистване и корекция на националните реки Марица, Арда и Тунджа.

По публикацията работи: Дора Атанасова – кор. на БНР в Хасково
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна