Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Расате дава на полицията списък на хората, патрулиращи край джамията в София

Гражданските патрули на Съюз "Национално единство" нямат право да изискват лични документи от хората, стана ясно след среща на лидера на съюза Боян Расате и част от ръководството на Столичната полиция. От СДВР са предупредили националиста, че неговите хора не могат да носят и отличителни знаци, които да дублират тези на МВР или охранителните фирми.

Бях уведомен какви са правомощията на тези граждани, които съдействат на полицията - единствено наблюдателни, нямаме право да изземваме функциите на държавата, т.е. все неща, които на нас така или иначе са ни известни и ние така или иначе не нарушаваме. Но въпросът е, че процедурата е такава, която изисква това да се направи официално.

Расате ще предостави на полицията в София списък с имената на хората, които патрулират вечер в района на джамията и околните улици. Той обясни, че основното притеснение на служителите в МВР е било, че хората, които патрулират, не са достатъчно подготвени за това, неясна е самоличността им и не са минали необходимия инструктаж. Заради това той още днес ще предостави на МВР списъци с личните данни и имената на хората, които участват в гражданските патрули.

Расате беше категоричен, че патрули в района на ул. "Пиротска" и околните улици ще има и довечера. Допълни, че патрулиращите са с абсолютно мирни настроения и често помагат на полицията. Посочи и пример - през изминалата нощ, около 19.30 ч., е станало голямо сбиване на бежанци в района на Лъвов мост, но там не е имало полицейски екип и само реакцията на неговите патрули, които са подали сигнал на тел. 112, е предотвратила по-голям инцидент. 

По публикацията работи: Николай Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна