Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 са опасните язовири в Ямболско

Повече от 30 са опасните язовири в Ямболско - това е заключението на комисията, извършила проверки на всичките водоеми в областта. Предпоставка за разливи и наводнения са затлачените и обрасли с растителност участъци в речните корита.

Проверени са всички 299 язовира и 6 реки на територията на Ямболска област. Особено опасно остава състоянието на язовира до село Пчела, Елховско, съобщи областният управител Николай Пенев.
Налага се основен ремонта на язовирната стена и съоръженията към нея. Дадени са предписания да се изготви проект за възстановяване на преливника и да се установят причините за теча. Срокът е до края на април 2014 година, съответно към собственика община Елхово, уточни Пенев. 
Предписанията за отстраняване на повреди по язовирните стени и съоръжения не се изпълняват и това прави водоемите все по-опасни. От пролетта са изпълнени едва 11 препоръки, след есенната проверка нередностите са близо 50. Образуването на наносни острови в речните корита и растителност затрудняват течението и могат да предизвикат наводнения при пълноводие, както в река Тунджа, така и в по-малките реки, се посочва още в заключенията на комисията.
По публикацията работи: Д.Костова - кор на БНР в Ямбол
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна