Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вилнюс започва срещата за Източното партньорство на ЕС

Във Вилнюс започва срещата на върха между на ЕС и Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Държавните ръководители се събират след около час в Кралския дворец в литовската столица, за да обсъдят бъдещите си отношения с източните държави.

Преди официалната вечеря на президенти и премиери от 34 държави, след серия от срещи на ниво министри, днес бяха договорени няколко технически документа. Грузия и Молдова парафираха споразумение за асоцииране към ЕС, макар церемонията за тях официално да е утре сутринта. Те ще отворят пътя на двете страни към зона за свободна търговия със Съюза.

На подготвителна среща на Евросъюза председателят на Съвета Херман ван Ромпой, на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, федералният канцлер на Германия Ангела Меркел, президентът на Литва Далия Грибаускайте и други държавни и правителствени лидери съгласуваха позиции за това как да подходят към Украйна, която се отказа от дългоочакваното подписване на същото интеграционно споразумение, което се възприемаше като първа сериозна стъпка към пълноправното членство в ЕС. По-късно те ще чуят аргументите лично от украинския президент Виктор Янукович. Все пак Украйна днес се съгласи да подпише авиационно споразумение с общността, което е сигнал за желанието на Киев да продължи пътя на евроинтеграция.

Фактът, че почти всички лидери на най-високо равнище са във Вилнюс, говори, че Съюзът вече сериозно гради политиката си на източния фланг, каза пред БНР посланик Вайдотас Верба, специален пратеник на Литва за Източното партньорство:

Източното партньорство не означава присъединяване към ЕС. Това са отделни процеси. То има за цел Европа да помогне на тези държави да се реформират, така че да се доближат до стандартите на Евросъюза.

В програмата на българския президент Росен Плевнелиев са предвидени срещи с Рампой, Барозу и двустранни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и министър-председателя на Гърция Андонис Самарас. Към момента няма информация дали е поискана среща и с британския премиер Дейвид Камерън, който идва тук с предложение за ограничаване свободното движение на българи и румънци на трудовия пазар в Европа.

По публикацията работи: Никола Миладинов - пратеник на БНР във Вилнюс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна