Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Янукович отказа пресконференция за чуждестранните журналисти във Вилнюс

С призиви за сближаване с Европа тази сутрин във Вилнюс беше открита официалната сесия на високо равнище на страните от Източното партьорство.

Приветствайки участниците, литовският президент Далия Грибаускайте заяви, че отказът на Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС означава спиране на напредъка на тази страна. Тя потвърди, че лидерите не са успели да убедят президента Виктор Янукович подписването да стане днес.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой приветства гражданите на Грузия и Молдова, чиито ръководители в момента парафират споразуменията си за асоциирано членство и свободна търговия:

Така ще се разшири зоната на стабилност и просперитет на континента. И да се надяваме, че ще помогне за решаването на конфликтите във вашите страни.

Ръководителят на Еврокомисията Жозе Барозу допълни:

Да, вярно е, че понякога е трудно постигането на такива споразумения. Но трябва да знаете, че можете да ни вярвате и ние винаги спазваме поетите ангажименти.

В рамките на форума българският президент Росен Плевнелиев е обсъдил проблема с нелегалните емигранти през турската граница с гръцкия си колега Андонис Самарас.

Делегацията на украинския президент Виктор Янукович е отказала пресконференция за чуждестранните журналисти на срещата на върха на Източното партньорство. Янукович е решил да даде изявление само за отбрана група украински журналисти. 

По публикацията работи: Никола Миладинов - специален пратеник на БНР във Вилнюс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна