Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските лидери не успяха да убедят Янукович да подпише договора за асоцииране

Лидерите на Евросъюза не успяха да убедят украинския президент Виктор Янукович да подпише споразумения за асоцииране и свободна търговия. Украинските аргументи за високата цена на руския газ и на икономическата евроинтеграция бяха отхвърлени на срещата, състояла се снощи в рамките на конференцията за Източното партньорство във Вилнюс.

В литовската столица пристигнаха и представители на украинската опозиция -дъщерята на затворената Юлия Тимошенко и известният боксьор и опозиционен политик Виталий Кличко.

Искаме да живеем в европейското семейство, по европейски правила. Затова правителството и президентът не могат да игнорират волята на народа си, каза Кличко.

При пристигането си във Вилнюс германският канцлер Ангела Меркел заяви:

Ще покажем ясно, че ЕС е готов да приеме Украйна, като асоцииран член, подписвайки споразумението. Нямам надежди, че това ще стане този път, но вратата остава отворена.

Европейците трябва да се запитат какво могат и трябва да направят финансово за Украйна, каза председателят на Европарламента Мартин Шулц:

Не е достатъчно да отворим пазарите и да настояваме за внос на всички европейски стоки. Тази страна страда от огромен държавен дълг, нуждае се от пари. Макар и необходимо, не е достатъчно да отговаряме само с уроци за демокрация.

По публикацията работи: Никола Миладинов - специален пратеник на БНР във Вилнюс

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна