Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест в Стара Загора на делото за Ески джамия

Стотици граждани се събраха на поредния протест пред Окръжния съд в Стара Загора преди заседанието по делото за собствеността на Ески джамия. Протестиращите бяха подкрепени от жители на Карлово, които носеха голям плакат с надпис: "Събудете се българи, пазете вярата си!".

На протеста съм като гражданин и подкрепям старозагорци, които не са съгласни в центъра на града да има действаща джамия, каза кметът Живко Тодоров: 

Знаете, че вътре има тракийско светилище, православен храм, в един по-късен етап - джамия, след което той се е превърнал в културна ценност за Стара Загора.

В протеста се включи Йоанна Недялкова, майка на първокласник:

Нека да си остане културен паметник, но да бъде действаща сме много против и днеска очакваме развой от делото в наша полза.

83-годишна старозагорка беше категорична, че не помни Ески джамия да е била действащ молитвен храм.

С кмета на Стара Загора имаме една и съща позиция. Става дума за българска справедливост, за морал, за юридически аргументи, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който дойде в Стара Загора за общата кауза:

След като държавата по никакъв начин не помага в тая битка, ние да си протегнем ръка, както сме го правили, и да си помогнем.

По публикацията работи: Здравка Димитрова - Радио Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени