Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Населението на Северозапада е намаляло с 20% за четири години

С над 20% е намаляло населението на Северозападния регион през последните четири години. Данни за демографския срив бяха представени в Ловеч на дискусия за интегрирани териториални инвестиции за развитие на Северозападния регион. 

Според доц. Стелиян Димитров от Софийския университет в момента този район е на последно място в Европейския съюз по всички показатели за развитие и има висока степен на изостаналост, бедност, изолираност спрямо останалите части в страната.

Регионът се характеризира още с множество социални проблеми, най-ниско ниво на икономическа активност и невъзможност да се "самотрансформира". Затова доц. Димитров насочи вниманието към необходимостта от разработване на Стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции.

По време на дискусията беше предложено в новата стратегия да се предвиди рехабилитация на пътя Плевен - Ловеч - Троян, а в процеса на разработване на Стратегията да бъдат включени местните общности, да се създаде устойчивост на изпълнените проекти и вложените средства. Има и идея за обединяване на бизнеса в сфери като туризма.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна