Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд потвърди паричната гаранция от 25 000 лева на Христо Бисеров

Софийският градски съд потвърди определената от прокуратурата парична гаранция от 25 000 лева на бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров. Той е обвиняем за пране на пари и укриване на доходи. Доведеният син на Бисеров Ивайло Главинков не е обжалвал наложеното му наказание в същия размер.

Според съда от събраните дотук доказателства може да се направи обосновано предположение, че Христо Бисеров е извършил престъпленията, за които му е повдигнато обвинението, както и че сумата е съобразена с тежестта и обществената опасност на престъпленията - пране на пари и недеклариране на доходи, но без да се нарушава основното конституционно право на обвиняемия Бисеров свободно да се придвижва в страната.

Според съда, за да изиграе възпиращо въздействие, паричната гаранция трябва да е в размер, който би могъл да накърни имотното състояние на обвиняемия в значителна степен. От друга страна обаче, той трябва да е съобразен с това състояние, за да може мярката да бъде изпълнена. В определения от прокуратурата размер съдът е намерил точното съотношение между превенция, имотно състояние, семейно положение, възрастта на Бисеров.

Съобвиняемият на Христо Бисеров - доведеният му син Ивайло Главинков, не е обжалвал своята гаранция, която е в същия размер, затова и няма специално произнасяне на съда.

Бившият заместник-председател на парламента и на ДПС стана обвиняем на 15-и ноември, след като прокуратурата беше сезирана от ДАНС, а Агенцията - от чужди служби, за съмнителни трансфери на пари между банковите сметки на Бисеров и Главинков. По случая работи съвместен екип на прокуратурата и Комисията по конфискацията.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна