Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът не успя да приеме дори приходната рамка на Бюджет 2014

След петчасово извънредно заседание Народното събрание не успя да приеме дори приходната рамка на Бюджет 2014. Мнозинството в парламента отхвърли всички предложения на ГЕРБ. Депутатите отложиха гласуването на първа точка от Закона по предложение на Менда Стоянова, която настоя първо да се разгледа разпоредбата за 20-процентната такса върху приходите на производителите на енергия от възобновяеми източници.

Депутатите отхвърлиха искането на партия "Атака" да се спре бюджетната издръжка на БНТ и БНР, както и предложението на ГЕРБ средствата за БНТ да бъдат увеличени с 10 млн. лева.

В Бюджет 2014 е предвиден ръст на икономиката от 1,8%. Същият процент е заложен за инфлацията и бюджетния дефицит.

Правителството е приело приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма за 2014-а година да са в размер на 30 млрд. 886 млн. лв. или 38% от БВП. Тази сума е по-голяма от сумата по програмата за 2013-а с 501,2 млн. лв. или ръст от 1,6%. Приходната част на бюждета вече е критикувана от депутатите от ГЕРБ. В изказване депутатът Красимир Стефанов заяви, че между 500 милиона и 700 милиона лева няма да могат да бъдат изпълнени в приходната част на бюджета. Стефанов определи като надценени заложените приходи в хазната за догодина:

От самолет е видно, че тя е направена по формулата: "Я да видим колко пари ни трябват за разходната част, така че да си купим електорална подкрепа за едни бъдещи избори, толкова приходи ще заложим от другата страна, пък да му мислят приходните агенции и като не могат да ги изпълнят, ще обявим техните ръководства за некадърни, ще изгорим техните началници като бушони, ще направим поредната актуализация и ще теглим нови заеми, а да му мислят тези, които идват след нас". Всички оценки, към момента, на водещи специалисти от управляващото мнозинство и не само, показат, че приходите за тази година, дори от актуализирания бюджет, няма да могат да бъдат изпълнени с между 500 и 700 милиона лева. За следващата година са планирани приходи с 1,4 млрд. лв. повече от планираните за тази година. Простата сметка показва, че следващата година ще трябва да се съберат приходи с 2 милиарда, че и отгоре, повече. Не мисля, че има трезвомислещ човек, който има представа от моментното състояние на икономиката в страната, да вярва, че тези приходи могат да се изпълнят.

От ГЕРБ са на мнение, че вместо затягане на контрола има улесняване на измамите с ДДС. Те предложиха да бъде намален дефицитът по бюджета, а със 160 милиона да се увеличат неданъчните приходи.

Предстои депутатите да приемат или да намалят държавната субсидия за партиите с 10% и да въведат нов данък от 20% за възобновяемите енергийни източници. Двете предложения дойдоха от управляващите партии след първото гласуване на проекта. Президентът Росен Плевнелиев вече заяви, че ще изчака да види бюджета "в неговата цялост", преди да реши дали да предприеме действия срещу таксата.

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна